Paardeweide 3F - 4824 EH Breda       085 732 55 33

Afhaken, bijbenen of voorop lopen in een veranderend HR-klimaat

Als ik terugdenk aan de koude winter van dit jaar, komt vooral het verhaal van een vriendin bovendrijven. Als succesvol onderneemster zit ze er warmpjes bij. En toch zat ze eind januari dagenlang in de kou. Niet door eigen schuld, maar door toedoen van een installatiebedrijf dat ik niet met naam en toenaam zal noemen. Er stond zoveel druk op haar 12 jaar oude HR-ketel dat hij elk moment kon bezwijken. Met pappen en nathouden hield de installateur haar aan het lijntje. Net zo lang totdat het te laat was. De ketel bezweek. De gevoelstemperatuur in huis daalde. En mijn vriendin moest noodgedwongen stoom afblazen. Terwijl dat eigenlijk de taak van de installateur was. Grappig hoe deze anekdote overeenkomsten vertoont met het huidige klimaat in HR-land. Hoezo? Dat leg ik je graag uit.

Tegeltjeswijsheid

Human Resource of HR staat onder druk. Waarom is dit een issue? Veel organisaties staan toch onder druk, dus ook HR moet er aan geloven. Logisch toch? Of  ligt het niet zo makkelijk? Veel bedrijfsprocessen veranderen in sneltreinvaart. Zijn we in staat om op deze rijdende trein te stappen? Of lopen we als HR-professionals steeds meer vertraging op?  Een beroemde voetballer zei ooit: ‘Als je op tijd wilt aankomen, moet je op tijd vertrekken’. Deze tegeltjeswijsheid is 100% waar.

Mondjesmaat beleid maken

Het probleem zit volgens mij bij de HR-mensen zelf. Ze hebben zichzelf buiten spel gezet. De focus van HR-functionaris lag heel lang op het faciliteren van deze processen. Vooral kijken of alle dossiers compleet zijn. En bewaken of alle functioneringsstappen op tijd zijn gezet.  Die controlerende taak voelt veilig, stevig en geeft overzicht. Lang leve de comfortzone. Zelf beleid maken en uitvoeren is andere koek. Dat voelt ongemakkelijk.

Vak apart 

Zelf HR-beleid bepalen en vervolgens de vertaalslag maken naar de werkvloer: dat is een vak apart. Kortom: de taak van de HR-professional verandert. De druk van bovenaf wordt opgevoerd met meer inhoud, meer beleid en meer oog voor visie op lange termijn. Je moet meedenken over vragen als: waar gaat de organisatie naar toe? Hoe behoud ik goed personeel? En welke opleidingen kies ik uit een snel veranderend aanbod. Heb je een passend antwoord op deze vragen?

Spiegelen

Een veranderend HR-klimaat: loop je hier als HR-manager warm voor? Of sta je in de kou, omdat je voor deze toegenomen druk in je takenpakket niet in de wieg bent gelegd. Kijk eens in de spiegel en wees eens eerlijk tegen jezelf: haak je af, blijf je bij of loop je zelfs voorop? In dat laatste geval: blaas op tijd stoom af. Het verhaal met de HR-ketel van mijn vriendin illustreert waarom.