Wat een pech zeg. De keeper van FC Bal op het Dak is uitgegleden in de badkamer. Met een gebroken been zit hij nu thuis. Voorlopig is hij 6 weken uit de roulatie. De reservekeeper neemt zijn plekje onder de lat in. Zijn werkgever baalt ongetwijfeld als een stekker. Wel salaris uitbetalen. Maar geen tegenprestatie in de vorm van doelpunten tegenhouden. Logisch toch: de reactiesnelheid is niet zo groot als je met een gipsen pootje in de goal staat. Legt de werkgever zich bij deze vervelende situatie neer? Of gaat hij met de ongelukkige keeper in gesprek om over alternatieve werkzaamheden te praten?
Andere bril opzetten: ja of nee?
Bovenstaande voorbeeld lijkt absurd, maar is uit het leven van een club uit het betaalde voetbal gegrepen. Wat onderneemt u als een medewerker zich ziek meldt? Hoe gaat u als leidinggevende hiermee om? Is uw medewerker nog steeds die betrouwbare medewerker die door pech of ziekte uit de roulatie is? Of zet u een andere bril op? Jammer genoeg kijken veel leidingegevenden met andere ogen naar zieke medewerkers. Soms terecht, maar vaak ook niet.
Omgang met zieke medewerkers
Vanzelfsprekend hoopt u op een voorspoedig herstel van uw zieke medewerker. Als leidinggevende kunt u in het terugkeerproces een belangrijke rol vertolken. Zo is het belangrijk om goed contact te onderhouden met uw medewerker. Niet om te pushen, maar om welgemeende belangstelling te tonen. Begrip en serieuze belangstelling hebben een positief effect op uw zieke medewerker. Vaak wordt het proces er zelfs door versneld. De frequentie van contact is afhankelijk van de wens en de mogelijkheden.
Vragen
Als leidinggevende mag u geen medische vragen stellen aan een zieke medewerker. Vragen die het proces in uw organisatie of afdeling ten goede komen, zijn wel toegestaan. Voorbeelden zijn:
Blijf in gesprek
In de theaterwereld is het gebruikelijk om toneelspelers ‘break a leg’ toe te wensen, voordat ze het podium opgaan. Het uiten van een gelukswens zoals ‘toi, toi, toi’ zou namelijk ongeluk brengen. Ook buiten de toneelwereld heeft de uitdrukking ‘break a leg’ de betekenis gekregen van: ‘Doe het goed’. De keeper van FC Bal op het Dak baalde ervan om thuis te zitten. Hij miste de sfeer op de club. Eén telefoontje was voldoende om hem administratieve werkzaamheden te laten doen. Hebt u te maken met zieke medewerkers? Break a leg, blijf in gesprek en ga altijd uit van het positieve.