Orkest metafoor Voice Dialogue

Balans en zelfinzicht: Voice Dialogue nu bij Groeikompas

Groeikompas is voortdurend bezig om de diensten te verbeteren en heeft deze maand een mooie nieuwe toevoeging: Voice Dialogue. Lees verder om te ontdekken wat dit inhoudt en hoe dit jou kan helpen bij persoonlijke en professionele groei.

Suzan Wijnbergen – de Feijter heeft vorige week de basistraining Voice Dialogue aan de Voice Dialogue Academie in Zutphen succesvol afgerond. Dit betekent dat Groeikompas nu Voice Dialogue kan inzetten in onze coaching- en begeleidingssessies met medewerkers van bedrijven.

Wat is Voice Dialogue?

Voice Dialogue is een methodiek die helpt om de verschillende ‘stemmen’ of subpersoonlijkheden binnen jezelf te ontdekken en te begrijpen. Deze interne stemmen, zoals de Innerlijke Criticus, de Perfectionist en het Innerlijke Kind, beïnvloeden hoe we denken, voelen en handelen. Door met deze stemmen in gesprek te gaan, kun je meer inzicht krijgen in je eigen gedragingen en drijfveren.

De Metafoor van de dirigent en zijn orkest

Een metafoor die Suzan graag gebruikt vanwege haar passie voor zingen in een koor, is die van de dirigent en zijn orkest. Stel je voor dat je de dirigent bent van een orkest, waarbij elke muzikant een andere ‘ik’ of subpersoonlijkheid binnen jezelf vertegenwoordigt. Sommige muzikanten spelen misschien erg luid en domineren de muziek, zoals de Innerlijke Criticus. Andere muzikanten, zoals je Innerlijke Kind, spelen misschien zachtjes en worden vaak overstemd.

Voice Dialogue helpt je om elke muzikant in je orkest te leren kennen, hun unieke bijdrage te waarderen en ervoor te zorgen dat iedereen op het juiste moment zijn partituur speelt. Dit zorgt ervoor dat jij als dirigent harmonie en balans kunt creëren in je innerlijke muziekstuk.

Voordelen van Voice Dialogue

Voice Dialogue biedt diverse voordelen:

Vergroot zelfbewustzijn: Je leert de verschillende delen van jezelf kennen en te accepteren.

Bevordert zelfacceptatie: Je leert op een vriendelijke en begripvolle manier naar jezelf te kijken en er mee om te gaan.

Vermindert zelfkritiek: Je krijgt inzicht in de werking van je Innerlijke Criticus en leert hiermee om te gaan.

Stimuleert groei: Meer balans en rust leiden tot betere prestaties en welzijn.

Hoe werkt een Voice Dialogue sessie?

Tijdens een Voice Dialogue sessie helpt een facilitator je om in contact te komen met je verschillende innerlijke stemmen. Door deze stemmen te laten spreken en met hen te communiceren, krijg je een beter begrip van hun perspectieven en motivaties.

Praktische toepassing van Voice Dialogue

Voice Dialogue kan bijzonder nuttig zijn bij het onderzoeken van de dynamiek binnen jezelf, vooral bij dilemma’s en keuzes, of wanneer je last hebt van een bepaalde kant van jezelf. Bijvoorbeeld, als je heel kritisch bent op jezelf, kan Voice Dialogue je helpen de intentie van deze kritische stem te begrijpen en ermee om te gaan.

Aanmelden voor Voice Dialogue coaching

Wil je meer weten over hoe Voice Dialogue jou of je team kan helpen? Neem dan contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. Suzan staat klaar om je te begeleiden.

Boek van de maand: Ik (k)en mijn ikken: ontdek andere kanten van jezelf met Voice Dialogue.

Het boek van de maand dat aansluit bij het thema is deze maand: Ik (k)en mijn ikken: ontdek andere kanten van jezelf met Voice Dialogue geschreven door Karin Brugman, Judith Budde en Berry Collewijn.

In Ik (k)en mijn ikken nemen de auteurs je mee op een ontdekkingsreis naar de verschillende kanten van je persoonlijkheid. In plaats van jezelf als één enkel geheel te zien, leer je jezelf kennen als een verzameling van diverse ‘ikken’. Deze verschillende subpersoonlijkheden hebben elk hun eigen kijk op de wereld, eigen gewoonten, gevoelens en gedachten.

Het kan verhelderend en leuk zijn om op deze manier naar jezelf te kijken. Het helpt je bijvoorbeeld begrijpen waarom je je tot sommige mensen aangetrokken voelt en anderen juist niet. Ook krijg je inzicht in je eigen gedrag, en waarom je soms dingen doet die niet altijd stroken met je bewuste wensen en intenties.

Ik (k)en mijn ikken is bedoeld voor iedereen die zichzelf dieper wil begrijpen en geïnteresseerd is in de Voice Dialogue methodiek. Het boek biedt waardevolle inzichten in hoe je je verschillende innerlijke stemmen kunt herkennen en beter kunt omgaan met interne conflicten. Het is een aanrader voor iedereen die wil werken aan zelfontwikkeling en persoonlijke groei.

Veelgestelde vragen over Voice Dialogue

Hoe werkt een Voice Dialogue sessie? Tijdens een sessie begeleidt een facilitator je om in contact te komen met je verschillende innerlijke stemmen. Door deze stemmen de ruimte te geven en met hen te communiceren, krijg je inzicht in hun perspectieven en motivaties.

Voor wie is Voice Dialogue geschikt? Voice Dialogue is geschikt voor iedereen die zichzelf beter wil leren kennen en persoonlijke groei wil bevorderen. Het is vooral nuttig voor mensen die worstelen met zelfkritiek, perfectionisme, stress of onzekerheid.

Hoe kan ik beginnen met Voice Dialogue? Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. Suzan, die recent haar basistraining Voice Dialogue heeft afgerond, staat klaar om je te begeleiden.

Hoe verschilt Voice Dialogue van andere coachingsmethoden? Voice Dialogue richt zich op het verkennen en integreren van verschillende subpersoonlijkheden, in plaats van deze te onderdrukken of te veranderen. Dit zorgt voor een meer holistische benadering van persoonlijke ontwikkeling.

We hopen dat deze nieuwsbrief je meer duidelijkheid heeft gegeven over Voice Dialogue en hoe het je kan helpen. Heb je nog vragen of wil je een sessie inplannen? Neem dan contact op met Groeikompas!

Contactinformatie:

E-mail: office@groeikompas.nl

Telefoon: 0123-456789

Website: www.groeikompas.nl

Bronvermelding:

Budde, J. (2021). “Voice Dialogue is er op gericht verbinding te maken met jezelf en al je ikken.”

Stone, H., & Stone, S. (1989). Embracing Our Selves: The Voice Dialogue Manual. Nataraj Publishing.

Brugman, K., & Budde, J. (2016). Coachen met Voice Dialogue: Handboek voor begeleiders. Thema.